30 september, 2024

News

Krone på en dag: den moderne løsning til stærkere tænder

Skrevet af Yana Lausten-Thomsen, Tandlæge

Nogle gange er en tand så svækket, at det er nødvendigt at få den overdækket med en stærk “hætte”. Det er det, kronebehandling går ud på.
At få en krone på en tand var tidligere en proces, der kunne tage uger, kræve flere tandlægebesøg og midlertidige løsninger imellem besøgene. Med den nyeste teknologi kan mange tandlæger i dag tilbyde en løsning, der er hurtigere, mere bekvem og lige så holdbar: tandkrone på en dag.

I de næste to blogindlæg vil jeg forklare, hvad denne procedure indebærer, fordelene ved en tandkrone på en dag, og hvem der kan tilbydes denne behandling.

Hvad er en krone pĂĄ en dag?

En krone på en dag indebærer en teknologi kaldet CEREC (Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics), som giver tandlæger mulighed for at designe, fremstille og cementere en krone i én enkelt session. Med brug af avanceret 3D-scanning, computerbaseret design og en speciel fræsemaskine kan tandlægen skræddersy en krone på stedet.
Processen tager typisk 1-2 timer og fjerner behovet for flere tandlægebesøg, hvilket sparer tid og besvær for patienten.

Hvordan foregĂĄr processen?

  1. Forberedelse og scanning: Efter at tanden er gjort klar ved at fjerne beskadiget væv, scanner tandlægen tanden med en digital 3D-scanner. Denne scanning erstatter de traditionelle aftryk med klæbrigt aftryksmateriale, som mange patienter finder ubehagelige.
  2. Digital design: Ved hjælp af scanningen skaber tandlægen en præcis model af tanden på en computer og tilpasser den virtuelle krone til tandstruktur og bid.
  3. Fremstilling af kronen. Når designet er færdigt, overføres det til en fræsemaskine, der former kronen ud fra en keramisk blok. Det tager mellem 30 og 45 minutter.
  4. Påbrænding: Kronen påføres individuelle karakteristika (fx hvidlige pletter, hvis nabotænderne har dem) og brændes i en ovn ved en meget høj temperatur. Dette giver kronen et helt unikt udtryk og styrke.
  5. Placering: Når kronen er færdig, prøves den for at sikre en perfekt pasform. Derefter cementeres den fast, og eventuelle justeringer foretages for at sikre komfort og funktionalitet.

I vores næste blog vil jeg forklare fordele med krone på en dag, så hold øje med vores hjemmeside og social media.