27 august, 2024

News

Bidskinner: En guide til beskyttelse af dine tænder

Skrevet af Yana Lausten-Thomsen, Tandlæge

Der kan være mange årsager til, at man på et tidspunkt skal bruge en bidskinne. I denne blog vil jeg dykke ned i, hvad en bidskinne er, hvorfor den kan være nødvendig, og hvordan den kan hjælpe dig med at beskytte dine tænder og forbedre din livskvalitet.

Hvad er en Bidskinne?

En bidskinne, også kaldet en tandbeskytter, er en tynd, gennemsigtig enhed, der er individuelt fremstillet til at passe over dine tænder. Den er designet til at beskytte dine tænder mod skader, der kan opstå ved tandpres eller tænderskæren (bruxisme), som ofte sker ubevidst om natten. Bidskinner kan også afhjælpe symptomer på temporomandibulær dysfunktion (TMD), en lidelse i kæbeleddet.

Forskellige typer af Bidskinner

  • Tandbeskytter eller Sportskinne: En skinne som sidder på tænderne i overkæben og beskytter dem under ekstrem sport. Skinnen er fremstillet i en type gummi. Den laves nøjagtigt efter modeller af dine tænder.
  • Retentionsskinne: Laves efter endt bøjlebehandling for at forebygge at tænderne søger tilbage til deres oprindelige position. 
  • Blegeskinner: Fremstilles for at kunne lave hjemmeblegning. Individuelt tilpassede skinner som bruges til at sikre at blegegelen er i direkte kontakt med tanden under blegning. Læs mere under afsnit om æstetiske tandbehandlinger (blegning).
  • Snorkeskinner: Todelt skinne der kan afhjælpe snorken og let til moderat grad af søvnapnø. Fremstilles i en hård plast med en blød indre coating for bedre komfort. Skinnen sikrer at underkæben holdes fremme, når man sover, så man undgår at svælget lukker sig. Herved forebygges snorken, og man får herved en roligere søvn og en bedre iltning af blodet. Fremstillingenkræver en forudgående undersøgelse hos en ørenæsehalslæge.
  • Bidskinne: En hård bidskinne med blød indre coating for bedre komfort. Afhængig af forholdene laves den enten i overkæben eller underkæben. Den kan aflaste kæbeleddet og beskytte mod tandslid. Tænderskæren vil være mindre belastende for muskler og led. Derfor vil den i nogle tilfælde kunne afhjælpe spændingshovedpine i tindingeregionerne.

Konklusion

Søger du noget om bidskinner, du ikke fandt, så tøv ikke med at kontakte os.