18 juli, 2024

News

Panorama Røntgen: Alt Du Behøver at Vide

Skrevet af Tandlæge Yana Lausten-Thomsen

Klinikken har fået en ny røntgenmaskine, Panorama røntgen. Her kan du læse om fordele ved at bruge den.

Panorama røntgen, også kendt som panoramisk røntgen eller orthopantomogram (OPG), er en type røntgenundersøgelse, der giver et bredt og detaljeret billede af kæben, tænderne og de omkringliggende strukturer i ansigtet. Dette værktøj er uvurderligt i moderne tandpleje og medicin og giver en omfattende indsigt i mundhulens sundhed. I denne blog vil jeg forklare, hvad panorama-røntgen er, hvordan det fungerer, og hvorfor det er vigtigt.

Hvad er Panorama Røntgen?

Panorama røntgen er en teknik, der giver et enkelt, kontinuerligt billede af hele kæben fra øre til øre, inklusive tænderne, øvre og nedre kæbe, bihulerne og kæbeleddene (TMJ). Dette giver tandlæger og medicinske fagfolk mulighed for at se en helheds oversigt over strukturen i munden og kæben, noget der ikke er muligt med konventionelle røntgenbilleder, der kun viser en lille del af munden ad gangen.

Hvordan Fungerer Det?

Under en panorama røntgenundersøgelse står eller sidder patienten i en specialiseret maskine. Hovedet og hagen placeres på en bestemt måde for at sikre korrekt positionering. Maskinen roterer rundt om hovedet, tager billeder fra forskellige vinkler og kombinerer disse billeder til ét sammenhængende billede. Dette giver et detaljeret og tydeligt billede, der kan afsløre problemer, som ellers kan være svære at opdage.

Fordele ved Panorama Røntgen

  1. Omfattende billede: Giver et fuldendt billede af alle tænder, kæber og omkringliggende strukturer, hvilket hjælper med at identificere problemer, der ikke kan ses på konventionelle røntgenbilleder.
  2. Tidseffektivt: Hele proceduren tager kun et par minutter, hvilket gør det hurtigt og nemt for både patient og sundhedspersonale.
  3. Lav strålingseksponering: Selv om det dækker et større område, bruger panorama røntgen en relativt lav dosis stråling sammenlignet med enkelte røntgenbilleder af hver tand.
  4. Diagnostisk værdi: Anvendes til at opdage en række forskellige problemer som tandudviklingsproblemer, cyster, tumorer, kæbeledsproblemer, infektioner ved tandrødder og kan også hjælpe med planlægning af tandimplantater.

Hvornår bruges Panorama Røntgen?

Panorama røntgen anvendes ofte til:

  • Rutinemæssige tandundersøgelser for at få et overblik over mundens sundhed.
  • Forberedelse og planlægning af ortodontisk behandling.
  • Diagnose og behandling af cyster, tumorer og infektioner.
  • Undersøgelse af kæbeledsproblemer (TMJ-lidelser).
  • Forberedelse til tandimplantater og andre kirurgiske indgreb.

Konklusion

Panorama røntgen er et kraftfuldt værktøj, der giver en omfattende indsigt i mundhulens og kæbens sundhed. Det er et uundværligt værktøj i den moderne tandpleje.

Har du spørgsmål om panorama røntgen, eller ønsker du at booke en undersøgelse? Kontakt os i dag og få mere at vide om, hvordan denne teknologi kan hjælpe dig med at opretholde en sund mund.